Komkommer

De komkommer heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot meer dan 3000 jaar geleden, waarbij de oorsprong wordt teruggevoerd naar India. Vervolgens verspreidde de komkommer zich via handelsroutes naar verschillende delen van de wereld, waaronder het Midden-Oosten en Europa. In de loop der tijd werden komkommers gewaardeerd vanwege hun verfrissende smaak en voedzame eigenschappen.

Hoe groeit het:
Komkommers zijn een lid van de komkommerfamilie en groeien aan klimplanten. Ze gedijen goed in warme en vochtige omstandigheden. De planten hebben vaak steun nodig om omhoog te groeien, en ze ontwikkelen lange stengels met krullende ranken waarmee ze zich aan hekken of andere structuren kunnen vastklampen. De vruchten, die we als komkommers kennen, groeien uit bloemen en kunnen variëren in grootte en vorm, afhankelijk van de variëteit.

Gebruik in de keuken:
Komkommers zijn zeer veelzijdig en worden vaak rauw gegeten. Ze hebben een knapperige textuur en een milde smaak, waardoor ze een populaire keuze zijn in salades, sandwiches en als bijgerecht. Komkommers worden vaak in plakjes gesneden, gedobbeld of gesneden in lange reepjes. Ze kunnen ook worden ingelegd om augurken te maken. Naast het gebruik in koude gerechten, kunnen komkommers ook worden gestoomd, geroosterd of gebruikt als ingrediënt in soepen en sauzen.

Als je van koken houdt, kun je experimenteren met verschillende bereidingswijzen om de veelzijdigheid van komkommers in je keuken te ontdekken!
 • Aziatische komkommersalade

  Aziatische komkommersalade

  Er makkelijk bijgerecht dat heerlijk smaakt bij Oosterse gerechten en vleesspiezen van de barbeque

  Bekijk recept 
 • Afbeelding van Tzatziki

  Tzatziki

  Als je Grieks Mezze gaat eten dan is dit een onmisbaar bijgerecht. Het past overigens ook prima bij een barbecue buffet.

  Bekijk recept 
 • Creamy cucumber salad

  Creamy cucumber salad

  Deze heerlijke komkommersalade is een makkelijk bijgerecht dat perfect past bij een zomerse maaltijd of bij de barbecue.

  Bekijk recept 
 • Zoetzure komkommer

  Zoetzure komkommer is een ouderwets supermakkelijk recept dat altijd op is als het op tafel staat.

  Bekijk recept