Gevulde courgette met tonijn en kappertjes
Deze Mediterraanse gevulde courgettes combineren de hartige smaak van tonijn met het frisse accent van kappertjes en citroen. Het is een eenvoudig, licht gerecht dat perfect is als lunch, bijgerecht of lichte avondmaaltijd.
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 15 minuten
Oventijd: 20-25 minuten
Totale tijd: 40 minuten
Ingrediënten:
- 2 grote courgettes
- 2 blikjes tonijn op olie à 150 gram
- 2 eetlepels kappertjes
- 1 rode ui
- Sap van ½ citroen
- 2 eetlepels olijfolie
- 50 gram broodkruim of panko
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
- Half bosje verse peterselie
Voorbereiding:
- Laat de tonijn uitlekken
- Pel de rode ui en hak deze fijn
- Pel de knoflook en hak deze fijn
- Was de peterselie en hak deze fijn
Bereidingswijze:
Stap 1: Courgettes voorbereiden
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Halveer de courgettes in de lengte en hol ze voorzichtig uit met een lepel, zodat er bootjes ontstaan. Bewaar het vruchtvlees.
- Leg de courgettehelften op een bakplaat en bestrijk licht met olijfolie. Bak ze 10 minuten in de oven om ze iets zachter te maken.
Stap 2: Vulling maken
- Verhit 1 eetlepel olijfolie in een pan en fruit de rode ui en knoflook tot ze glazig zijn.
- Hak het vruchtvlees van de courgette fijn en voeg dit toe aan de pan. Bak enkele minuten tot het vocht verdampt is.
- Meng in een kom de uitgelekte tonijn, kappertjes, citroensap, het gebakken courgettemengsel en de helft van het broodkruim. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 3: Courgettes vullen
- Vul de voorgebakken courgettehelften met het tonijnmengsel.
- Bestrooi met de resterende broodkruim voor een knapperige topping.
Stap 4: Afbakken
- Bak de gevulde courgettes 15 minuten in de oven, of tot de bovenkant goudbruin is en de courgette zacht is.
Stap 5: Serveren
- Garneer met verse peterselie en serveer warm met een frisse salade of wat knapperig brood.
Tips:
- Voeg voor extra smaak een snufje chili toe aan de vulling.
- Heb je geen broodkruim? Gebruik geraspte Parmezaanse kaas als topping.
- Dit gerecht is ook lekker met een scheutje balsamicoazijn als finishing touch.