Moussaka

Moussaka

Deze Griekse moussaka kost wel even wat moeite maar dan heb je ook een onwijs lekkere ovenschotel.

Recept moussaka

Aantal personen: 4 - 6
Bereiding: 45 min
Oventijd: 45 min
Totale bereiding: 90 min

Ingrediënten:

Basis

  • 2 courgettes
  • 2 aubergines
  • 3 aardappelen
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout

Gehakt

  • 500 gram rundergehakt
  • 400 gram passata of ontvelde tomaten in blik
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 eierdooier
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 2 takjes tijm
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 theelepel kaneel
  • Zout en peper

Bechamelsaus

  • 60 gram boter
  • 80 gram bloem
  • 750 ml melk
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 klein laurierblad
  • 2 takjes tijm
  • Snufje zout
  • Halve ui gesnipperd

Hoe maak je een moussaka?

Bereidingswijze:

Bereiding groente

  1. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  2. Snijd de aubergines en de courgette in dunne plakjes
  3. Zet een diepe pan met de olijfolie op hoog vuur en bak de plakken groente. Bak er niet te veel in één keer. Laat de groente uitlekken op een stuk keukenpapier.

De bechamelsaus

  1. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Verhit de roux enige minuten zonder te kleuren. Laat de roux afkoelen.
  2. Breng de melk aan de kook en meng deze geleidelijk met de afgekoelde roux. Voeg de nootmuskaat, laurierblad, tijm en de ui toe. Laat de saus 30 minuten zachtjes doorkoken. Zo nodig meer melk toevoegen.
  3. Op smaak brengen met de zout en passeren (zeven) door een doek.

Het gehakt

  1. Doe het gehakt in een grote schaal en voeg de suiker, nootmuskaat en kaneel toe. Breng het op smaak met peper en zout. Mix alles goed met je handen.
  2. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Zet een pan op het vuur met een scheutje olijfolie. Voeg daar eerst de ui toe en daarna knoflook. Zodra deze begint te kleuren voeg je de blaadjes tijm toe. Bak alles nog 2 minuten.
  3. Voeg het gehakt toe aan de pan en zorg dat het gehakt los blijft met een houten pollepel. Zodra het gehakt gaar begint te worden voeg je de tomatenpuree toe en laat deze dan ook nog 2 minuten meebakken.
  4. Voeg daarna de passata of tomaten uit blik toe en laat deze 10 minuten zachtjes meer sudderen.

Opbouwen in de ovenschaal

  1. Verwarm de oven voor 180 graden
  2. Verdeel in een ovenschaal een laag aardappelen, daarna een laag aubergines en bedek met een laag courgette.
  3. Doe een dunne laag bechamelsaus over de courgettes en verdeel daarover weer het gehakt. Bedek het gehakt vervolgens met de rest van de bechamelsaus. 
  4. Bestrooi de moussaka nu met de geraspte kaas en zet deze in de oven. Bak de moussaka nu 45 minuten in de oven.
Terug naar blog