Appel

Appels is een fruit dat vandaag de dag altijd te koop is in de winkel. Appels is fruit dat al 10.000 jaar geleden door onze voorouders gewaardeerd werd. De appel werd alom verhandeld via de zijderoute.

Beschrijving
De appel is een vrucht die tot de rozenfamilie (Rosaceae) behoort. Er bestaan duizenden verschillende appelsoorten. De appels die wij eten komen het grootste deel van het jaar uit Europa. In het voorjaar en in de zomer worden de appels vaak geïmporteerd uit het zuidelijk halfrond.

Van een appeltje op de hand, appelmoes, appelsap en natuurlijk een lekker stukje appeltaart. Appels is een veelzijdig product. Van appels worden ook alcoholische dranken gemaakt zoals cider en calvados.

Kopen en bewaren
Bij het kopen van appels moet je erop letten dat ze geen bruine vlekken en deuken hebben. Als je appels bij ander vruchten op een fruitschaal legt kan deze sneller (over)rijp worden. Wil je appels langer bewaren kun je deze het beste op een aparte schaal bewaren.

In de keuken
Appels vallen onder te verdelen in zoete, zoetzure en zure appels. Je hebt appels die snel tot moes kunnen worden gekookt. Andere appels zijn geschikt voor onze appeltaart omdat ze weinig vocht loslaten.

Bij appels worden het klokkenhuis en de pitjes verwijderd. De pitjes bevatten amygdaline wat cyanide bevat. In kleine hoeveelheden is er geen probleem maar het is beter deze problemen te voorkomen.

Appels die geschild zijn worden vrij snel bruin. Dit probleem is makkelijk op te lossen door ze te besprenkelen met wat citroen- of limoensap.