Aardappel
De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is samen met rijst, tarwe en maïs het basisvoedsel van de wereld. Er zijn wereldwijd bijna 4000 verschillende aardappelrassen.
Grofweg zijn er twee soorten aardappels te onderscheiden: vastkokers en droogkokers. De vastkokers behouden hun stevigheid tijdens het koken en zijn geschikt voor salade, patatten en rösti. De droogkokers worden ook wel kruimige of bloemige aardappels genoemd. De aardappels vallen na het koken uit elkaar en zijn geschikt om voor pureren en stampen.
Vastkokers | Droogkokers |
Annabelle | Bildtstar |
Charlotte | Doré |
Franceline | Eigenheimers |
Opperdoeser ronde | Frieslander |
Roseval | Santé |
Enorm aanbod
Het aanbod van aardappels in de winkels is enorm. Er zijn tal van aardappelen het hele jaar beschikbaar en sommige slechts in een bepaald seizoen. Krieltjes zijn jonge kleine aardappels die vaak vanaf de maand juni beschikbaar zijn. Deze krieltjes hebben nog een zeer dunne schil en zijn het lekkerst met schil.
Kopen en bewaren
Bij aardappels controleer je of de aardappel mooi stevig is. Oudere aardappels zijn zachter en niet zo lekker meer. De aardappels bewaar je op een droge, koele plek en dus niet in de koelkast.
Recepten met aardappel
-
Tartiflette
Bekijk receptDit heerlijke kaasgerecht komt uit de Haute-Savoie, de Franse Alpen. Een ideaal gerecht tijdens de koude donkere maanden.
-
Hete bliksem
Bekijk receptEen heerlijke stamppot die misschien iets minder bekend is maar oh zo lekker in de wintertijd.
-
Salade Cauchoise
Bekijk receptSalade Cauchoise is een lekkere Normandische aardappelsalade met ham en bleekselderij.
-
Skordalia
Bekijk receptHeerlijke Griekse knoflook aardappelpuree, een perfect bijgerecht voor als je op de Griekse toer wilt gaan.
-
Patata bravas
Bekijk receptPatata bravas, aardappelen met pittige tomatensaus wordt in grote delen van Spanje gegeten in vele verschillende variaties.
-
Pomme duchesse
Bekijk receptVan Pomme Duchesse wordt vaak de ingevroren variant gekocht. Toch is het heel eenvoudig om zelf te maken en lekkerder.
-
Blote billetjes in ’t gras
Bekijk receptDeze stamppot is een onvervalste klassieker uit de Nederlandse keuken. Heerlijk in de koudere maanden van het jaar.
-
Cottage Pie
Bekijk receptCottage Pie is een oud traditioneel Engels gerecht dat bestaat uit gehakt, aardappelpuree en groenten.
Altijd inspiratie
De lekkerste recepten krijg je elke week via e-mail