Aardappel

De aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en is samen met rijst, tarwe en maïs het basisvoedsel van de wereld. Er zijn wereldwijd bijna 4000 verschillende aardappelrassen.

Grofweg zijn er twee soorten aardappels te onderscheiden: vastkokers en droogkokers. De vastkokers behouden hun stevigheid tijdens het koken en zijn geschikt voor salade, patatten en rösti. De droogkokers worden ook wel kruimige of bloemige aardappels genoemd. De aardappels vallen na het koken uit elkaar en zijn geschikt om voor pureren en stampen.

Vastkokers  Droogkokers
Annabelle Bildtstar
Charlotte Doré
Franceline Eigenheimers
Opperdoeser ronde Frieslander
Roseval Santé

Enorm aanbod
Het aanbod van aardappels in de winkels is enorm. Er zijn tal van aardappelen het hele jaar beschikbaar en sommige slechts in een bepaald seizoen. Krieltjes zijn jonge kleine aardappels die vaak vanaf de maand juni beschikbaar zijn. Deze krieltjes hebben nog een zeer dunne schil en zijn het lekkerst met schil.

Kopen en bewaren
Bij aardappels controleer je of de aardappel mooi stevig is. Oudere aardappels zijn zachter en niet zo lekker meer. De aardappels bewaar je op een droge, koele plek en dus niet in de koelkast.

  • Tartiflette

    Dit heerlijke kaasgerecht komt uit de Haute-Savoie, de Franse Alpen. Een ideaal gerecht tijdens de koude donkere maanden.

    Bekijk recept 
  • Hete bliksem

    Een heerlijke stamppot die misschien iets minder bekend is maar oh zo lekker in de wintertijd. 

    Bekijk recept 
  • Afbeelding Salade Cauchoise

    Salade Cauchoise

    Salade Cauchoise is een lekkere Normandische aardappelsalade met ham en bleekselderij.

    Bekijk recept 
  • Skordalia

    Skordalia

    Heerlijke Griekse knoflook aardappelpuree, een perfect bijgerecht voor als je op de Griekse toer wilt gaan.

    Bekijk recept 
  • Patata bravas

    Patata bravas

    Patata bravas, aardappelen met pittige tomatensaus wordt in grote delen van Spanje gegeten in vele verschillende variaties.

    Bekijk recept 
  • Van Pomme Duchesse wordt vaak de ingevroren variant gekocht. Toch is het heel eenvoudig om zelf te maken en lekkerder.

    Pomme duchesse

    Van Pomme Duchesse wordt vaak de ingevroren variant gekocht. Toch is het heel eenvoudig om zelf te maken en lekkerder.

    Bekijk recept 
  • Blote billetjes in 't gras

    Blote billetjes in ’t gras

    Deze stamppot is een onvervalste klassieker uit de Nederlandse keuken. Heerlijk in de koudere maanden van het jaar.

    Bekijk recept 
  • Afbeelding van het gerecht Cottage Pie

    Cottage Pie

    Cottage Pie is een oud traditioneel Engels gerecht dat bestaat uit gehakt, aardappelpuree en groenten.

    Bekijk recept